store | blogs | forums | twitter | facebook | wiki | downloads | support portal
Atomic Secure Linux
It is currently Thu Sep 19, 2019 9:07 pm

» Feed - Atomicorp

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Problem with services starting and errors and errors
Unread postPosted: Mon Apr 15, 2019 9:49 am 
Offline
Forum User
Forum User

Joined: Thu Apr 11, 2019 2:42 pm
Posts: 5
Location: US
I’ve had OpenVAS/Greenbone running on CentOS7 for about a year, but we had a problem with the server scanning to 1% and failing. This has happened a few time recently, and I saw a similar post for I believe Ubuntu last week (don't recall the URL), but after some time of troubleshooting, I decided to attempt an upgrade the app. I just found the following post which describes the same conflicts that I encountered during the upgrade last Thursday:

https://community.greenbone.net/t/updat ... on-10/2003

I downloaded the RPMs and forced the installation of the latest versions. I had problems with the openvas-setup, so I elected to remove all openvas and atomic RPMs and (using yum remove) and restart the scanner installation from scratch. Everything seemed to go through the processes OK, except when I typed “systemctl enable openvas-manager.” I got the error “Failed to execute operation: Too many levels of symbolic links.” I never could resolve this, even if I use the absolute path.

I ended up multiple times making sure all RPMs for atomic and openvas were removed and deleted any related file structure. I removed all RPMs and tried the reinstallation, and all RPMs installed without a hitch. However, I’m still getting the same error with “systemctl enable openvas-manager.” I also see the following:

Typing “systemctl |grep openvas”:
● openvas-scanner.service loaded failed failed OpenVAS Scanner

There is no openvasmd file.

Error messages in /var/log/openvas/openvassd.log last week:
[Thu Apr 11 16:56:25 2019][7604] Failed to initialize nvti cache.
[Thu Apr 11 16:57:10 2019][8080] openvassd 5.1.1 started
[Thu Apr 11 17:46:13 2019][8080] Received the Terminated signal
[Thu Apr 11 17:46:25 2019][9319] openvassd 5.1.1 started
[Thu Apr 11 18:04:22 2019][9319] Received the Terminated signal
Today, the openvassd.log file is empty.

There is no current gsad.log file.

The following is in the /var/log/messages file:
Apr 11 17:11:44 localhost systemd: Starting OpenVAS Scanner…
Apr 11 17:11:44 localhost systemd: Started OpenVAS Scanner.
Apr 11 17:11:44 localhost systemd: openvas-scanner.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Apr 11 17:11:44 localhost systemd: Unit openvas-scanner.service entered failed state.
Apr 11 17:11:44 localhost systemd: openvas-scanner.service failed.
Apr 11 17:11:45 localhost systemd: openvas-scanner.service holdoff time over, scheduling restart.
Apr 11 17:11:45 localhost systemd: Stopped OpenVAS Scanner.
Apr 11 17:11:46 localhost systemd: Failed to start OpenVAS Scanner.

The openvassd.dump has the following repeated over and over:
(openvassd:122159): GLib-CRITICAL **: g_path_get_dirname: assertion 'file_name != NULL' failed

There used to be an “openvas-check-setup,” but I can’t find one that works with the latest version. I’m inclined to track down the earlier version, but can anyone point me in the right direction to hopefully make version 10 work? I don't mind using version 9, but I don't know the specific file names I need to use. Any assistance would be greatly appreciated. Thanks


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Problem with services starting and errors and errors
Unread postPosted: Mon Apr 15, 2019 5:57 pm 
Offline
Forum User
Forum User

Joined: Thu Apr 11, 2019 2:42 pm
Posts: 5
Location: US
I've made some progress. The problem with too many symbolic links is because the service is no longer called openvas-manager but gvmd. I guess the name has changed, and the documentation I was following (dated 2019, https://www.agix.com.au/install-openvas-on-centos-2019/) didn't have the newer name. Also, the log locations have all changed (now under /var/log/gvm).

PROBLEM 1: I still am having a problem with openvas-scanner.service. Systemctl is still showing the following:
● openvas-scanner.service loaded failed failed OpenVAS Scanner

PROBLEM 2: I've restored the database, but I don't see any configuration within the webpage. I think it has to do with the UUID being different between openvas and sqlite3. I can mount the database and get hit counts, but I'm struggling how to resolve this.

INFORMATIONAL:
In the gsad.log file, I see a bunch of the following:
gsad main:WARNING:2019-04-15 20h50.34 UTC:7696: MHD: Error: received handshake message out of context
gsad main:WARNING:2019-04-15 20h55.49 UTC:7696: MHD: Failed to receive data: The TLS connection was non-properly terminated.

In the gmvd.log file, I have a bunch of the following:
md main:WARNING:2019-04-15 21h24.10 utc:11307: openvas_scanner_connect_unix: Failed to connect to scanner (/var/run/openvassd.sock): Connection refused

The openvassd.log has the following:
util gpgme:MESSAGE:2019-04-15 20h46.44 utc:8297: Setting GnuPG dir to '/etc/openvas/gnupg'
util gpgme:MESSAGE:2019-04-15 20h46.44 utc:8297: Using OpenPGP engine version '2.0.22'
lib nasl:WARNING:2019-04-15 20h46.44 utc:8297: Erroneous or missing signature for checksums file /var/lib/openvas/plugins/sha256sums

And /var/log/messages has this:
Apr 15 16:52:08 localhost systemd: Started OpenVAS Scanner.
Apr 15 16:52:08 localhost systemd: openvas-scanner.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Apr 15 16:52:08 localhost systemd: Unit openvas-scanner.service entered failed state.
Apr 15 16:52:08 localhost systemd: openvas-scanner.service failed.
Apr 15 16:52:09 localhost systemd: openvas-scanner.service holdoff time over, scheduling restart.
Apr 15 16:52:09 localhost systemd: Stopped OpenVAS Scanner.
Apr 15 16:52:09 localhost systemd: start request repeated too quickly for openvas-scanner.service
Apr 15 16:52:09 localhost systemd: Failed to start OpenVAS Scanner.
Apr 15 16:52:09 localhost systemd: Unit openvas-scanner.service entered failed state.
Apr 15 16:52:09 localhost systemd: openvas-scanner.service failed.

Again, any guidance would be greatly appreciated.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Problem with services starting and errors and errors
Unread postPosted: Thu Jun 20, 2019 1:56 am 
Offline
New Forum User
New Forum User

Joined: Thu Jun 20, 2019 1:51 am
Posts: 1
Location: Russia
Hello, I ran into a similar problem. Can you please tell if you found a solution?


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

» Feed - Atomicorp

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group